Ülkelerarası Komiteler (ÜAK), Uluslararası ismiyle InterCountry Committees (ICC)’lerin tarihi 1930’lu yıllara dayanır. 1931 yılında Viyana’da yapılan UR Konvansiyonunda, Viyana Rotary Kulübü üyesi GDG Otto Bölher ve Paris Rotary Kulübü üyesi Georges Bernardot, Fransız-Alman Komitesinin ilk temellerini attılar. Ancak ne yazık ki bu girişim, Almanya ve Avusturya Rotary Kulüplerinin, Nazi güçleri tarafından yasaklanmalarıyla 1937 yılında son buldu.

 

2. Dünya Savaşı sonrası 23 Mayıs 1950 tarihinde, Alman ve Fransız Rotaryenleri, Strasburg’da UR 70 Bölge Konferansı sonrası bir araya geldiler. Bölge Guvernörü ve Stuttgart RK üyesi Robert Haussman ile Lille-Fransa RK üyesi Roger Coutant Almanya-Fransa arasında ilk ICC oluşumunu başlattılar.

 

İlk ICC komitesinin kurulmasındaki tek amaç ülkelerinin halkları arasına barışın tekrar oluşmasına katkı sağlamaktı.

 

Konferans sonunda, toplantıya Almanya’dan katılan 24 Rotary Kulübünün üyeleri, insan haklarına saldırının lanetlenmesi konusunu hazırlanan bildiriye dahil ettiler. BG Robert Haussman, o tarihi toplantıda yaptığı konuşmada “Rotaryenlerin barış ideallerini savunmada her zaman ön saflarda olacağını” belirtti.

 

Avrupa’da temelleri atılan ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Almanya ve Fransa arasında oluşturulan ICC’ler, Rotaryenlerin aralarında kurdukları karşılıklı ilişkilerle küresel anlayışa, dostluğa ve barışın desteklenmesine çok daha fazla imkân sağlayacağına güvenerek çalışmaktadır.

 

Ekim 1945 yılında Birleşmiş Milletler teşkilatının 51 destekleyici ülke tarafından kurulması sonrası 50’li yıllar, ülke halklarının, barışı anlama ve dayanışma iklimi oluşturmalarına katkı sağlamıştır. 1945 yılında toplanan Birleşmiş Milletler’in ilk toplantısına 49 civarında Rotaryen, delege veya danışman olarak görev alarak birleşmiş milletler sözleşmesinin yazılmasına katkıda bulunmuşlardır. Uluslararası Rotary Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda sandalyesi olan ilk sivil toplum kuruluşudur.

Hükümetlerin ve hükümetler dışı kuruluşların, medeni bir ülke olmanın gereği olan, temel insanlık değerlerini ön plana çıkartarak çalışmalarını derinleştirmelerine önayak olmuştur.

 

Almanya-Fransa arasında yapılan ilk ICC anlaşmasının ardından, ICC’ler Avrupa’da ve Dünya’da organizasyon ağını hızla genişleterek birçok ülkede kuruluşlarını tamamlamışlardır.

 

ÜAK/ICC, ülkeleri temsil eden Ulusal Koordinatörlerin oluşturduğu, Yürütme Konseyi (Executive Council) tarafından yönetilir. Ülke Koordinatörleri, ülkelerindeki ÜAK çalışmalarının teşvik ve koordine edilmesi ile gözetiminden sorumludur.

 

Uluslararası Rotary ile ilişkiler Yürütme Konseyi vasıtasıyla yapılır. ICC/ÜAK çalışmaları Başkan, Genel Sekreter, Sayman ve Geçmiş ve Gelecek Dönem Konsey başkanlarının oluşturduğu Yönetim Kurulu tarafından yönetilir.

 

Ülkelerde kurulan seksiyonlar, katılan ülke Guvernörlerinin onayıyla Berat Belgesi (Charter) alır. Seksiyonlar karşılıklı olarak her yıl toplanarak programlarını ve bölge kulüplerine yapacakları destekleri paylaşırlar.